Dag 3: Actie aan de poort van UPS in Izmir

Printervriendelijke versieSend by email

Het Amerikaanse bedrijf UPS heeft in de afgelopen weken 86 werknemers ontslagen. Zij werkten in UPS vestigingen in Izmir en Istanbul en waren allemaal aangesloten bij de vakbond Tűmtis. Vandaag vertrokken twee volle bussen vanuit de Young Workers Conference in Seferihisar om steun te betuigen aan de ontslagen werknemers.

The American company UPS dismissed 86 workers in the past weeks. They worked in UPS branches in Izmir and Istanbul and had all joined the union Tumtis. Today, two overloaded buses left the Young Workers Conference in Seferihisar to support the dismissed workers in Izmir.

Het nieuws werd bekend op onze conferentie in Seferihisar toen een aantal ontslagen UPS werknemers gisterochtend aankwamen. Bij Edwin Atema, één van de Nederlandse deelnemers en actief binnen FNV met het organiseren van vrachtwagenchaufeurs, begonnen de handen te kriebelen. Hij belde met zijn collega kaderlid in Nederland die hier onlangs was voor meer informatie en besloot een ludieke actie op touw te zetten. Want we zijn natuurlijk niet elke dag met zoveel vakbondsactivisten bij elkaar, en nu ook nog eens heel dicht bij waar het allemaal gebeurde!

Edwin belde, praatte, en informeerde. Hij sprak Turkse werknemers, Nederlandse collega’s en zijn internationale contacten van de International Transportworkers Federation. En zo wist hij vandaag de hele conferentie te mobiliseren om een steunbetuiging te schrijven, in alle aanwezige talen! Die deed hij in een pakje, dat het symbool van de actie werd. Ondertussen had Tarem twee bussen klaar staan en om vijf uur ’s middags zat iedereen, inclusief alle aanwezige vakbondsvlaggen en shirten, én alle tolken, goed bepakt in twee bussen.

Om de sfeer te zetten hadden we twee Brazilianen van de CUT, die de bus wel aan het zingen en klappen kregen. Maar ook de Turkse kreten werden veelvuldig gerepeteerd. Eenmaal aangekomen aan de poorten van UPS konden we ze inzetten, waarna alle landen door megafoons hun solidariteit met de ontslagen vakbondsleden uitten.

Toen trok Edwin bij het bedrijf aan de bel om het pakketje steunbetuigingen, netjes verpakt in een doosje en geaddresseerd aan de directie van UPS, af te laten leveren. Maar vreemd genoeg wilde het grootste pakjesleveringsbedrijf ter wereld een pakje niet aannemen. Omdat het half zes was geweest, werd er nog bij gezegd.
Ook goed, dan doen we het morgen. Steun aan de werknemers en vakbondsleden hadden we hiermee wel weten duidelijk te maken. En verder is het afwachten hoe dit zich ontwikkelt.

Ook in Nederland probeerden UPS kaderleden overigens een handtekeningenactie op touw te zetten, maar die werd door het management met de kop ingedrukt.

Zie de foto’s van de actie op: http://www.tie-netherlands.nl/image/tid/72
En voor meer informatie: http://www.itfglobal.org/solidarity/UPSTurkey.cfm/letter/51/

Anna Ensing vanuit de Young Workers Conference in Seferihisar, Turkije
www.twitter.com/TIENetherlands
 

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren