Vakbondsactiviste van CODEMUH vermoord in Honduras

Printervriendelijke versieSend by email

TIE Nederland werkt sinds 4 jaar samen met CODEMUH in een uitwisselingsproject over de versterking van vrouwelijk leiderschap in de Hondurese vakbonden. Op 11 juli jongstleden bereikte ons het bericht dat een van de vakbondsactivistes van CODEMUH is vermoord. TIE Nederland verklaart zich solidair met de familie en vrienden van Virginia, haar collega’s bij CODEMUH en eist van de Hondurese regering dat ze onderzoek doen naar de moord op Virginia en de verantwoordelijken berechten.

CODEMUH is een collectief van Hondurese vrouwen die strijd voor verbetering van de positie van vrouwen in de bedrijven in de vrijhandelszone in het noorden van Honduras. TIE Nederland werkt sinds 4 jaar samen met CODEMUH in een uitwisselingsproject over de versterking van vrouwelijk leiderschap in de Hondurese vakbonden. Bij dit programma zijn ook kaderleden van FNV Bondgenoten betrokken die het project ondersteunen door het delen van hun ervaringen met en kennis over het verbeteren van positie van vrouwen binnen de vakbond. Op 11 juli jongstleden bereikte ons het bericht dat een van de vakbondsactivistes van CODEMUH is vermoord.

11 juli 2012 werd Virginia García  om 6 uur s’ochtends vermoord toen ze op weg was naar de bushalte om naar haar werk te gaan. Ze woonde in de wijk San Ramón in Villanueva in het noorden van Honduras . Zij werkte als arbeidster in het bedrijf “Confecciones dos Caminos”in de vrijhandelszone Búfalo in Villanueva. Zij is de coördinatrice van CODEMUH van de vrouwengroep van de arbeidsters werkzaam in de vrijhandelszone Búfalo in Villanueva.

Virginia is 39 jaar oud en laat 4 dochters achter van 9,17, 20 en 23 jaar.

Helaas komt het regelt voor in Honduras, El Salvador en Guatemala. TIE Nederland verklaart zich solidair met de familie en vrienden van Virginia, haar collega’s bij CODEMUH en veroordeeld het geweld tegen vakbondsactivisten in de vrijhandelszones in Honduras.  We eisen van de Hondurese regering dat ze onderzoek doen naar de moord op Virginia en de verantwoordelijken berechten.

Zie hier de website van CODEMUH: http://codemuh.net/

Hieronder het originele persbericht van CODEMUH:

--

Asesinaron una coordinadora de CODEMUH-Villanueva, Honduras

El 11 de julio 2012 Virginia García salio de su casa, ubicada en el Barrio San Ramón en Villanueva, Cortés, Honduras a las 6 AM para tomar el autobus a su trabajo. En el trayecto de su casa al punto de buses ella fue asesinado con arma de fuego.

Virginia tiene 39 años de edad y deja 4 hijas de 9,17, 20 y 23 años de edad.

Ella es obrera de la empresa Confecciones dos Caminos en ZIP Búfalo  ubicado en Villanueva. Ella es coordinadora del grupo de mujeres obreras que se reúne en el Espacio de Ternura, CODEMUH Vilanueva

Exigimos que el gobierno de Honduras investigan y castigan a los responsables de esto asesinato.

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren