Protest tegen politie-ingrijpen bij staking

Printervriendelijke versieSend by email

 

-St. Petersburg, 23 nov 2013- Een grote groep vakbondsactivisten, regionale politieke partijen en bedrijfscomités  protesteerde zaterdagochtend in Sint Petersburg  tegen het politie-ingrijpen bij de staking in de fabriek van Grupo Antolin in Sint Petersburg.  Dit Spaanse bedrijf is  toeleverancier van de Ford en Volkswagen assemblage fabriek. De stemming onder was strijdlustig en luidruchtig, ondanks de kou en de overweldigende aanwezigheid van de politie.

Vijfhonderd man liepen met veel vlaggezwaai  langs het hotel in het centrum van de stad, waar de Russische president Vladimir Poetin op dat moment verbleef, naar het centrale Marsplein. De Russische president sprak de demonstratie niet toe, maar greep ook niet in. De organiserende democratische vakbond MPRA had een vergunning aangevraagd voor de mars.

De aanleiding van de demonstratie was het gewelddadige politie ingrijpen bij de staking in de Antolin fabriek twee weken ervoor. Leden van de democratische vakbond  MPRA legden hun werk neer om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. De politie omsingelde de fabriek en dwong de voornamelijk vrouwelijke werknemers de staking te eindigen. 20 vrouwen werden ontslagen naar aanleiding van de acties.

De werkneemsters van Antolin werken al jaren onder zware omstandigheden. Zo is de temperatuur er vaak veel te hoog en voor airconditioning is geen geld. Ramen zijn er niet, omdat het gebouw niet gebouwd is als autofabriek.

Bovendien is het salaris van werknemers in toeleveringsbedrijven  zoals Antolin 25% lager dan dat van werknemers in de  assemblagefabrieken. Het werk is in beide fabrieken hetzelfde, maar het loon niet.

De vakbond MPRA voert actie om het ontslag van de werkneemsters van Antolin ongedaan te krijgen.

Bekijk beelden van de demonstratie

 

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren