Onderhandelen in Belarus: de ervaringen van een jonge bestuurder

Printervriendelijke versieSend by email

 “Altijd terug naar je achterban! Als dat nodig is stop je de onderhandelingen en kom je later terug.” De jonge bestuurder Marijn van der Gaag heeft ruim vier jaar ervaring met collectieve onderhandelingen in de metaalsector. Hij is als bestuurder bij FNV Bondgenoten verantwoordelijk  voor bedrijven in de regio Oost. Maar in het weekend van 11-12 oktober heeft hij een andere taak: het trainen van Belarussische jongeren in het doen van onderhandelen.

De jongeren die dit weekend bijeen komen in de stad Novopolotsk werken in de mijnbouw, in een olie raffinaderij, of in metaalsector. Ze zijn allen lid van de onafhankelijke Belarussische vakbond BKDP. In het kader van het Belarus programma van TIE-Netherlands, dat ondersteund wordt door FNV Bondgenoten, vinden seminars plaats waarin actieve leden hun kennis en vaardigheden kunnen versterken. De jongeren van BKDP hebben gekozen voor een seminar over collectieve onderhandelingen. Sommigen zijn hier al ervaren in, terwijl het voor anderen helemaal nieuw is. FNV Bondgenoten stuurde Marijn van der Gaag als jonge expert op het gebied. Anna Ensing faciliteerde namens TIE-Netherlands het seminar.

Tijdens het seminar bespreken de jongeren eerst wat de urgente ‘issues’ op hun bedrijf zijn. Deze gaan over hygiëne in de kleedkamers, over overplaatsing van personeel of het gebrek aan goede kleding bij het werken in koude werkruimtes. In groepjes maken ze een plan om dit issue te bespreken door zich voor te bereiden op de argumenten die ze aan kunnen dragen en de argumenten waarvan ze verwachten dat de werkgever ze zal inzetten. Bij sommige groepjes is dit gebaseerd op een werkelijk issue dat ze met de werkgever hebben geprobeerd te bespreken. Na de lunch geeft Marijn een presentatie over zijn ervaringen met onderhandelen: hoe bereid je je voor, waar moet je op letten, en hoe zorg je er voor dat je sterk staat en steun van je achterban hebt? De Belarussische jongeren hebben volop vragen aan Marijn en leren zo beetje bij beetje de theorie.

De tweede dag staat in het kader van de praktijk; de deelnemers gaan hun issue proberen te onderhandelen in een rollenspel. Drie jongeren zijn werknemer en drie spelen werkgever. Ook BKDP voorzitter Alexandr Yarushuk en vice voorzitter Serguey Antusevich nemen een paar rollen op zich. Marijn becommentarieerd de rollenspellen en geeft aan waar er ruimte voor verbetering zit. De jongeren zijn gemotiveerd en spelen de spellen serieus, al blijkt het bereiken van een compromis naar tevredenheid niet altijd makkelijk.

Toch zijn de deelnemers heel tevreden over het seminar: ze hebben nuttige tips en vaardigheden geleerd die ze de komende tijd hopen te gebruiken. Marijn heeft ook veel opgestoken, over de BKDP, de situatie in Belarus en de issues die hier spelen. In het onderstaande filmpje legt Marijn kort uit wat zijn ervaring is geweest en waarom hij de samenwerking tussen BKDP en FNV Bondgenoten belangrijk vindt.

Voor foto’s van het seminar, klik hier: http://tie-netherlands.nl/image/tid/119

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren