Wat heeft DAF te verbergen? Kaderleden en bestuurster van DAF/ FNV Metaal bezoeken collega’s in Brazilië

Printervriendelijke versieSend by email

Van 12-19 januari 2015 zijn kaderleden Dennis Vereggen, Harm van der Donk en bestuurster metaal FNV Petra Bolster in Brazilië geweest voor een uitwisseling met de regionale metaalbond Metalurgente in Ponta Grossa. Sinds een kleine twee jaar heeft DAF/ PACCAR daar een nieuwe fabriek geopend maar de vakbond heeft moeite om werknemers te organiseren. De uitwisselingsweek diende om te komen tot gezamenlijke strategieën en afspraken waardoor de Nederlandse vakbond en de Braziliaanse vakbond structureel contact kunnen onderhouden en elkaar kunnen ondersteunen in hun strijd.

De algemene situatie in de metaalsector in Brazilië

2014 was geen goed jaar voor de Braziliaanse economie en de productie is gestagneerd. Er zijn veel ontslagen geweest in Ponta Grossa(8% van de werknemers in de metaal). Daarnaast zijn de brandstofprijzen verhoogd en producten voor de bevolking duurder geworden. De omstandigheden verslechteren en de vakbond merkt dat mensen strijdbaar worden en de straat op beginnen te gaan. Op het moment van de uitwisseling vond er een grote staking plaats in de ABC regio (bij Sao Paulo), een gebied waar veel auto-industrie gevestigd is. João Cais (internationaal secretaris van de landelijke metaalbond CNM/CUT) legt uit hoe het zit met de onderhandelingsstructuur in Brazilië; het is wettelijk onmogelijk om een CAO op nationaal niveau te regelen omdat de vakbondsstructuur per regio geregeld is. Hierdoor zijn er veel verschillen tussen regio’s bijvoorbeeld op het gebied van salarissen. Voor de vakbonden is het dan ook een uitdaging om deze regionale verschillen te verminderen en samen te werken om verdeeldheid te voorkomen.

 

DAF Brazilië en de vakbond

DAF maakt reclame met het feit dat de vrachtwagens van “Europese kwaliteit zijn”. Echter, de arbeidsomstandigheden verschillen van die in Nederland en vakbondsvrijheid blijkt een lastig begrip te zijn voor het bedrijf. De leden die de vakbond had binnen het bedrijf zijn ontslagen, en de redenen voor het ontslag zijn niet officieel bekend gemaakt.  De vakbondsactivisten werden erg kort gehouden. Toen zij begonnen met het organiseren van hun collega’s werden ze al gauw gewaarschuwd, geschorst en uiteindelijk ontslagen- allemaal onder het mom van ‘een laag productiviteitsniveau’. De vakbondsactivisten weten wel beter; “er is duidelijk repressie en de represailles en ontslagen hebben ertoe geleid dat degenen die er nog werken zich in zijn gaan houden”. Ondertussen is de werkdruk in het bedrijf toegenomen; de ontslagen werknemers zijn niet vervangen terwijl de kwantiteit van het werk hetzelfde is gebleven. Metalurgente heeft nog steeds contacten met de werknemers en is vastbesloten om hen te organiseren. Binnenkort wordt er een voetbalwedstrijd of culturele activiteit georganiseerd waarbij de banden aangehaald zullen worden. De gelegenheid zal gebruikt worden om de werknemers te informeren en te motiveren zich te organiseren. De eisen van de vakbond richten zich op een aantal punten, variërend van salariscorrectie tot de waarde van de voedselbonnen. Ook is DAF verplicht om werknemers een papieren salarisstrook te geven indien ze daarom vragen.

De eerste stap waar Metalurgente nu op inzet is om werknemers te ondersteunen in hun proces om een commissie in te stellen die zich bezig zou moeten gaan houden met de winstdeling. Deze commissie zou een ingang kunnen zijn voor de vakbond om ook andere zaken aan te kaarten.

Wat heeft DAF te verbergen?

De uitwisseling met de kaderleden en bestuurster van FNV Metaal werd aangegrepen om een bij DAF Ponta Grossa toegang te eisen om met de werknemers te kunnen praten. Sinds begin december heeft Metalurgente al geprobeerd om via de officiële weg permissie te vragen om met de Nederlandse delegatie het bedrijf te bezoeken, echter zonder resultaat. Op donderdag 15 januari om 6.00 uur ‘s ochtends stond de groep vakbondsbestuurders en activisten voor de poort. Ze deelden folders uit en probeerden de werknemers die met busjes het bedrijf binnen werden gebracht te informeren over de plannen van de bond. Ook de vakbondsradio en een journalist waren aanwezig om live verslag te doen van de gebeurtenis. Na gesprekjes met werknemers begaf de delegatie zich naar de poort en legde het verzoek neer om het bedrijf te mogen binnengaan. Dennis, Harm en Petra beschikken immers over een officiële DAF toegangpas dus dat zou toch geen probleem moeten zijn. De tweede man van het bedrijf kwam naar buiten; er zou geen ‘officiële bijeenkomst zijn’ en (ondanks dat Mauro Cavalho, voorzitter van Metalurgente, sinds december het bezoek heeft aangekondigd) zou er ‘niets in de agenda staan’. De manager hield vol; men kon het bedrijf niet in. Wel deed hij de toezegging om een toegangspas te regelen voor Metalurgente indien er orders uit Nederland zouden komen.

De bal is aan het rollen gekomen….

De weigering van DAF Ponta Grossa om de medewerkers uit Nederland en vakbondsvertegenwoordigers uit Brazilië toe te laten leidde tot veel aandacht in de media. Het filmpje van de actie is 15.000 keer  bekeken en de delegatie is geïnterviewd door twee regionale kranten en de radio. Het thema staat nu op de agenda: DAF kan er niet meer omheen! Wordt vervolgd….

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren