16 dagen actie tegen Geweld tegen vrouwen

Printervriendelijke versieSend by email

Geweld tegen vrouwen kan en moet uitgeroeid worden! Dat is de boodschap die vrouwen van over de hele wereld uitdragen. Zestien dagen, van 25 november tot 10 december, staan in het teken van actie tegen geweld tegen vrouwen. De vrouwen die in november deelnamen aan een internationale vrouwenuitwisseling, vragen aandacht met paarse balonnen. 

De ITUC en andere GUF's onderschrijven deze boodschap: "Geweld tegen vrouwen en meisjes is de meest voorkomende maar de minst gestrafte misdaad in de wereld. Geweld tegen vrouwen is misschien de meest getolereerde mensenrechtenschending en het gebeurt in elke regio, in elk land en elke cultuur." Hier lees je het volledige statement van de ITUC.

Begin november kwamen vrouwen uit Nederland samen met vrouwen uit Belarus, Mexico, Honduras, Guatemala, Turkije en Marokko. Zij wilden zich samen sterk maken om op te komen voor vrouwenrechten, in het bijzonder op de werkvloer. Hier lees je een verslag van een van de seminars.

Geweld tegen vrouwen is ook een arbeidskwestie, zo stelt ook de ITUC, want "geweld heeft invloed op hoe vrouwen hun werk kunnen uitoefenen", "machtsverhoudingen op de werkplek en precaire arbeidsomstandigheden vergroten het risico dat vrouwen slachtoffer worden van geweld," en "vrouwen werkzaam in Free Trade Zones of als huishoudsters staan in het bijzonder bloot aan geweld," onder andere. 

Tijdens de uitwisseling in Nederland deelde het vrouwennetwerk FNV speciaal ontworpen paarse balonnen uit. Op 25 november posten vrouwen van over de hele wereld foto's van hun achterban, tijdens acties, met de paarse balonnen.

Een deelneemster, Lizavetta Merliak uit Belarus, schreef er een artikel over en plaatste er de foto's bij. Lees het hier.

De internationale vrouwengroep maakte ook een facebookgroep aan: Transnations Women Network. Solidaire vrouwen van over de hele wereld zijn uitgenodigd om zich hierbij aan te sluiten!

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren