Brazilië

Vakbondsopbouw in nieuwe fabriek: Organiseren van metaalwerkers binnen DAF.

In 2012 is TIE-Netherlands samen met FNV Bondgenoten, TIE-Brasil en de Braziliaanse metaalbond Metalurgente een project gestart rondom DAF. Het doel van het project is een duurzaam netwerk op te bouwen tussen kaderleden werkzaam bij DAF in Nederland en kaderleden uit de metaalsector in Ponta Grossa, waar een nieuwe DAF fabriek gebouwd is.

Wat heeft DAF te verbergen? Kaderleden en bestuurster van DAF/ FNV Metaal bezoeken collega’s in Brazilië

Van 12-19 januari 2015 zijn kaderleden Dennis Vereggen, Harm van der Donk en bestuurster metaal FNV Petra Bolster in Brazilië geweest voor een uitwisseling met de regionale metaalbond Metalurgente in Ponta Grossa. Sinds een kleine twee jaar heeft DAF/ PACCAR daar een nieuwe fabriek geopend maar de vakbond heeft moeite om werknemers te organiseren. De uitwisselingsweek diende om te komen tot gezamenlijke strategieën en afspraken waardoor de Nederlandse vakbond en de Braziliaanse vakbond structureel contact kunnen onderhouden en elkaar kunnen ondersteunen in hun strijd.

Uitwisseling tussen Nederlandse, Braziliaanse en Ghanese kaderleden in de cacaosector

In oktober 2008 en oktober 2009 hebben uitwisselingen plaatsgevonden tussen Nederlandse kaderleden uit de bedrijven Cargill, ADM en Dutch Cacao, georganiseerd in FNV Bondgenoten en Braziliaanse vakbondsactivisten van Sindicacau uit ADM-Brasil, Cargill, Delfi en Barry Callebaut. Zij informeerden elkaar over de productie en vakbondsstrategieën binnen hun  sector.

DAF kaderleden versterken samenwerking en streven naar ‘mappenizing’ met Brazilië

Midden in de periode dat de Nederlandse metaalsector actie voerde voor een betere CAO, kwam een groep Braziliaanse metaalbestuurders naar Nederland om hun samenwerking met kaderleden van DAF te versterken. Ze maakten kennis met het bedrijf DAF in Eindhoven, met de kadergroep en OR binnen DAF en met de organising afdeling van FNV Bondgenoten. Een intensieve week, die beide groepen weer de motivatie en inspiratie gaf om elkaar te blijven ondersteunen.   

Wie er protesteren in Brazilië en Chili

-Kom naar de discussie in Café Budapest, WG-terrein, 27 sept, 18.30 uur-

Zuid Amerika gaat massaal de straat op. Maar zijn de  protesten in Brazilië nieuw en doet de gewone Braziliaanmee? In Chili  wordt de staatsgreep door Pinochet in de media 40 jaar na data uitvoerig herdacht, maar  protesten op straat worden onderdrukt. Vakbondsleiders uit Brazilië en Chili debatteren over de achtergrond van de protesten in hun land en vergelijken de situatie met de protesten in Europa.

 

Uitnodiging!

Bijeenkomst:

Het belang van internationale vakbondsnetwerken op bedrijfsniveau:

DAF Nederland – Brazilië

Donderdag 26 september om 14:30-16:00.

Zaal 4. FNV Vakcentrale. Naritaweg 10. Amsterdam

DAF naar Brazilië, FNV Bondgenoten ook!

Vanaf september 2013 zal DAF trucks produceren in Ponta Grossa, Brazilië. Een delegatie van FNV Bondgenoten had afgelopen week een intensieve uitwisseling met het bestuur en leden van Metalurgente, de metaalbond in Ponta Grossa. De metaalwerknemers proberen op deze manier samen met hun collega’s overzee alvast een goed tegenwicht te bieden aan het bedrijf.

Manifestatie Sindicacau tegen ontslag

Op 6 december 2012 organiseerde de Braziliaanse bond Sindicacau een manifestatie  tegen het willekeurige ontslag van 14 werknemers bij de cacaoverwerkende multinational Cargill in Ilheus, Bahía, Brazilië.

Sindicacau in actie tegen ontslagen bij Cargill in Brazilië

Tijdens een bijeenkomst vrijdag 30 november met vertegenwoordigers van Sindicacau (Vakbond in de voedselindustrie van Ilhéus, Itabuna en Uruçuca), gaf de directie van Cargill de  volgende verklaring om het ontslag gistermiddag 29 november van 14 medewerkers te rechtvaardigen: opheffing van functies en kostenbesparing. Dit besluit werd verworpen door de vakbond.

Film: Productiemapping in de Transportsector

In april 2012 organiseerde TIE-Netherlands voor kaderleden uit de transportsector een vervolgtraining in productiemapping door vakbondsactivisten uit Brazilie. Bekijk hier de film waarin te zien is hoe de training verliep, wie de kaderleden zijn, wat ze leerden en waarom dit van belang is!

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren