Wit Russische vakbond neemt ideeën van Nederlandse kaderleden over

Printervriendelijke versieSend by email

Kaderleden Ton en Wim zijn blij en trots om te zien dat veel onderdelen van hun trainingen door de Belarussische vakbond zijn opgepakt. Een verslag van hun meest recente seminar op 21-22 mei.

Union activists Ton and wim are proud to see that important aspects of their trainings have been adopted by the belarussian trade union BKDP. A report of their most recent seminar on 21-22 May.

 

De kaderleden Ton Kitzen en Wim Dekkers zijn als sinds 2009 actief met hun project “Train the Trainer” in Wit-Rusland (Belarus). Het doel van dit project, gefinancierd uit het Solidariteitsfonds van FNV Bondgenoten, is om leden van de Belarusian Congress of Democratic Trade Unions (BKDP) te leren meer structuur aan te brengen op het gebied van arbeidsveiligheid en gezondheid. Eind 2010 bespraken Ton en Wim met de deelnemers welke risico’s prioriteit zouden krijgen in vervolgseminars. Op 21 en 22 mei vond het tweede vervolgseminar plaats. Het belangrijkste aandachtspunt was dit keer ‘hygiëne op de werkplek’.

In een schitterende locatie in een datsja (buitenhuis) even buiten Minsk verzorgden Ton en Wim het seminar voor verschillende inspecteurs werkzaam in bedrijven in Belarus. Het is een belangrijk seminar, zoals Nicolay Kanakh, BKDP Vice president, en Vladimyr Lozovski, Senior VGMW Inspecteur, in de opening aangeven. Op het programma staat de staatspolitiek en wetgeving op het gebied van VGMW, die werknemersorganisaties en vakbonden kunnen aangrijpen om de veiligheid in bedrijven te verbeteren. “Precies in lijn met de visie in train the trainer”, aldus Ton en Wim.

 

“Het idee van ‘Train the Trainer’ kwam terug in groepsdiscussies over de rechten van werknemers om te onderhandelen over VGMW en over de dialoog in onderhandeling. Dan moet je weten welk recht werknemers hebben en wat hier hun basisgaranties zijn.” Het seminar ging verder in op risico inventarisatie en evaluatie (RIE) en hoe dit valt toe te passen in een plan van aanpak.”

 

Ton en Wim zijn blij om te zien dat veel onderdelen van hun training bij de Belarussische vakbond aanslaan. Naast de methodiek van ‘Train the Trainer’ zijn het principe van het ‘Arbohuis’ en het ‘ijsbergprincipe’ die Ton en Wim in eerdere trainingen behandelden breed opgepakt en meegenomen in het beleid van de BKDP. Ton en Wim: “Het geeft ons een trots gevoel. Wie had dat gedacht dat het ook is overgekomen zoals wij ooit bedoelden!”

 

 

Lees het complete verslag van het seminar in de attachment

Lees eerdere artikelen over de seminars van Ton en Wim op http://www.tie-netherlands.nl/node/1018

Kijk voor meer informatie over ‘Train the Trainer’ op: www.train-the-trainer.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BijlageGrootte
Verslag van het seminar 21 en 22 mei 2011 Wim.doc69 KB

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren