Solidariteitsbijeenkomst Somyot

Printervriendelijke versieSend by email

Op 16 april organiseert TIE-netherlands een solidariteitsbijeenkomst voor Somyot Prueksakasemsuk. Somyot is een mensenrechten- en vakbondsactivist die door de Bangkok Criminal Court is veroordeeld tot 11 jaar cel.

Op 23 januari 2013 is Somyot, mensenrechtenactivist, redacteur van het tijdschrift Voice of Taksin, oud medewerker bij TIE-Asia en  projectcoördinator van de internationale vakbond voor de mijn- en energiesector ICEM veroordeeld tot 11 jaar cel door de Bangkok Criminal Court. Hij wordt schuldig bevonden van het overtreden van Artikel 112 van de Criminal Code, dit is de lèse- majesté wet die het verbiedt om de Koninklijke familie te beschamen. Hij zou artikelen hebben gepubliceerd die beledigingen bevatten jegens het Koninklijk huis. Hij heeft de artikelen in kwestie niet zelf geschreven en het is ook onduidelijk of er überhaupt sprake is van enige belediging.

De lèse- majesté wet wordt vaak ingezet om activisten de mond te snoeren en is daardoor een instrument in het beperken van vrijheid van meningsuiting en de rechten van vakbondsactivisten. Bovendien verkeren de gevangenen in slechte omstandigheden en krijgen ze niet voldoende medische aandacht voor de klachten die ze hieraan ondervinden. TIE-Netherlands, Clean Clothes Campaign, Free Somyot Campaign, Thai Labour Campaign maar ook organisaties als Amnesty International zetten zich in voor het afschaffen van de lèse- majesté wet en het genoemde misbruik. Er is al veel aandacht en steun voor Somyot en de vele anderen die onder deze omstandigheden vastzitten maar er is nog veel solidariteit nodig om hen vrij te krijgen.

 

Irene Xavier, actief in de Free Somyot Campaign en partner van TIE uit Maleisië komt naar Nederland en zal op 16 april aanwezig zijn op de solidariteitsbijeenkomst om te vertellen over hoe de campagne verloopt. Ook zal Yunya Yimprasert aanwezig zijn, zij wordt momenteel vervolgd voor het overtreden van dezelfde wet en zal spreken over haar ervaring. Iedereen wordt opgeroepen te komen, mee te denken en te discussiëren over hoe deze campagne bredere bekendheid kan krijgen en meer steun kan vergaren.

Vanaf 18.30 is iedereen welkom voor een kop soep. Vanaf 19.30 zal Irene het woord nemen, daarna kunnen er vragen gesteld worden en is er dus ruimte voor discussie of andere vormen van input. De talen die gesproken zullen worden zijn Engels en Nederlands.

 

16 april vanaf 18.30
Cafe Budapest
Pesthuislaan
WG-Terrein complex
Paviljoen 2
Amsterdam                                                                                                    

                                                                                                                                                                                     
 

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren