16 september: Herdenking vier verdwenen mannen Wit Rusland

Printervriendelijke versieSend by email

Elk jaar op 16 september wordt de verdwijning van Anatoly Krasovsky, Viktor Gonchar, Yuri Zakharenko en Dmitry Zavadsky  in tal van landen herdacht. De vier mannen zijn in 1999 en 2000 gekidnapt in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. In 2008 zijn in Eindhoven, toen nog met een stedenband met Minsk, vier bomen geplant om deze verdwijningen te herdenken.

We nodigen u van harte uit voor de herdenking op 16 september 2013, 14:00 – 15:00 uur, Paradijslaan, Eindhoven.

Nabestaanden van Anatoly Krasovsky, Yuri Zakharenko and Dmitry Zavadsky zullen hierbij aanwezig zijn.

Iryna Krasovskaya (We Remember), Mary-Ann Schreurs (Gemeente Eindhoven), Henk Hulshof (Amnesty International) en Wim Dekkers (FNV Bondgenoten) zullen het woord voeren.

Leo Mesman draagt zijn gedicht “4 bomen” voor. Catharina Boer draagt het gedicht “Toorts” voor, dat zij speciaal voor deze herdenking heeft gemaakt. Ook Andrey Khadanovich, voorzitter PEN Belarus, maakt een gedicht voor deze gelegenheid. Valeriya Krasovskaya zal dit voordragen. Het koor Lopend Vuurtje zal enkele liederen ten gehore brengen.

Vierbomen.nl

(Amnesty International, FNV, We Remember, Mission to Minsk)

Meer informatie: www.vierbomen.nl  en Arjen van Halem (06-24680236)

Achtergrond

Op de late avond van16 september 1999 verdwenen zakenman Anatoly Krasovsky en oppositieleider Victor Gonchar toen zij uit het badhuis in Minsk vertrokken. Diezelfde nacht werd het pistool uitgeleend, waarmee in Wit-Rusland de doodstraf wordt voltrokken.. Onderzoek naar de zaak is sindsdien door de Wit-Russische overheid tegengewerkt.  Yuri Zakharenko (oud-minister van Binnenlandse Zaken) en Dimitry Zavadsky (journalist voor Russische staatstelevisie) verdwenen op 7 mei 1999 en 7 juli 2000. De vier hadden gemeen dat ze kritiek hadden op de regering van president Alexander Lukashenko. Om deze verdwijningen te herdenken zijn op 16 september 2008 vier bomen geplant in het centrum van Eindhoven (Paradijslaan).

 

BijlageGrootte
uitnodiging herdenking vierbomen 16-9-2013.pdf74.33 KB

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren