Discussie- en informatieavond over solidariteit met de onafhankelijke Turkse Vakbeweging

Printervriendelijke versieSend by email


TIE-Netherlands ism DIDF Nederland organiseren:

Discussie- en informatieavond over solidariteit met de onafhankelijke Turkse Vakbeweging

Met de participatie van vakbondsactivisten van de Unie van Revolutionaire Vakbonden(DISK) uit Turkije.

Wanneer: donderdag 12 december.

Hoe laat: soep vanaf 19.00, info-avond vanaf 20.00.

Waar: Café Budapest, Pesthuislaan, WG-Terrein complex Paviljoen 2, Amsterdam

Hoeveel: gratis

--

Sinds de massale protesten afgelopen zomer in Turkije is er internationaal veel aandacht gekomen voor de toenemende rechteloosheid en politieke repressie door de huidige Turkse regering. De duizenden mensen die de straat op gingen om te protesteren kregen te maken met buitensporig politiegeweld, er waren massale arrestaties, vele gewonden en zelfs doden.

De onafhankelijke vakbeweging in Turkije heeft al langer te maken met deze repressie. Sinds de militaire dictatuur (1980-1983) kent Turkije een buitengewoon repressieve vakbondswet en -praktijk, die het bijna onmogelijk maakt voor werknemers om in hun bedrijf een vakbond op te richten als de werkgever tegenwerkt. De regering, de werkgevers en de zogenaamde ‘gele bonden’ stellen alles in het werk om de zelforganisatie van arbeiders tegen te gaan. Vandaag de dag zitten tientallen vakbondsleden gevangen, massaal ontslag en intimidatie van vakbondsleden is een dagelijkse realiteit.

Toch proberen verschillende autonome bonden in deze moeilijke context werknemers te organiseren om macht op te bouwen vanaf de werkplek. Vaak ook in internationale bedrijven. Tijdens deze discussie avond willen we ingaan op vragen als:

Ø  Hoe is de huidige situatie wat betreft organisatie op de werkvloer in Turkije?

Ø  Hoe werkt de Turkse vakbeweging samen met andere sociale bewegingen?

Ø  Welke rol ligt er voor internationale solidariteit?

We zullen hierbij in discussie gaan met vakbondsactivisten van de onafhankelijke Turkse metaalbond Birlseik Metal-Is.  Birlesik Metal-Is is de grootste aangesloten bond van de Unie van Revolutionaire Vakbonden in Turkije. De vakbondsactivisten zijn arbeiders uit verschillende nationale en internationale metaalbedrijven in Turkije.

Deze activiteit maakt deel uit van een internationale uitwisseling tussen de Turkse Metaalbond Birlesik Metal-Is en de Werkgroep Internationale Solidariteit (WIS) uit de Metaal sector van FNV Bondgenoten. Zie onderstaande links voor artikelen over eerdere projectactiviteiten uit deze uitwisseling.

http://www.tie-netherlands.nl/node/4605

http://www.tie-netherlands.nl/node/4604

http://www.tie-netherlands.nl/node/2884

http://www.tie-netherlands.nl/node/2800

http://www.tie-netherlands.nl/node/2778

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren