Petitie tegen veroordeling olie arbeiders Argentinië

Printervriendelijke versieSend by email

In Argentinië is een groep olie arbeiders veroordeeld tot zware gevangenisstraffen. Teken hier de petitie en protesteer tegen de onterechte veroordelingen!

Tijdens een protest voor betere arbeidsomstandigheden in 2006 liep het conflict met de politie uit de hand en overleed een agent. Hierop zijn afgelopen december 4 van de arbeiders veroordeeld tot levenslang en zes tot vijf jaar celstraf. Er zijn geen bewijzen voor hun schuld, en de beschuldigden zijn tijdens hun arrest gemarteld en bedreigd. Mensenrechtenorganisaties, vakbonden en andere maatschappelijke organisaties in Argentinië eisen hun vrijspraak.

Steun de Argentijnse olie-arbeiders en onderteken de petitie! Meer informatie is te lezen op Noticias

 

PETITIE (vertaald vanuit het spaans):

VRIJSPRAAK VOOR DE WERKNEMERS VAN LAS HERAS

Ondergetekenden verwerpen de onrechtvaardige veroordelingen door het hof van Caleta Olivia, op 12 december 2013, van 9 arbeiders werkzaam in de olie industrie van Las Heras, provincie van Santa Cruz, waarvan 4 werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, en 6 zijn veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

De werknemers worden veroordeeld, zonder enig bewijs en gebruik makend van zeer ernstige schendingen van mensenrechten, voor de dood van politie agent Sayago, tijdens de opstand in Las Heras in 2006, toen ze protesteerden tegen de inkomstenbelasting en voor betere arbeidsomstandigheden.

De ondergetekenden eisen de vrijspraak van de werknemers, omdat dit een absoluut gewapend rechtsproces was.

Tijdens dit proces toonden de advocaten die de olie arbeiders verdedigden (voortdurend bedreigd en bestraft door deze rechtbank) de onschuld van de werknemers aan door geen bewijzen te vinden. Het enige dat kon worden aangetoond was de marteling, vernedering en bedreigingen door de provinciale politie die de olie arbeiders ondergingen tijdens de drie jaar dat zij vast zaten. 

We veroordelen het Hof dat het proces uitvoert en vervolgens getuigenissen inzet die verkregen zijn middels marteling. Zelfs de aanklager gaf dit openlijk toe door te zeggen dat hij “een zak over zijn hoofd en een paar klappen” niet als marteling ziet. Dit is een proces dat gewapend is tegen werknemers, gekenmerkt door mensenrechtenschendingen, zoals het martelen van de veroordeelden tijdens detentie en de constante bedreigingen aan hun familieleden.

De beschuldigingen die zijn geuit door mensenrechtenorganisaties, vakbonden, sociale en politieke organisaties hebben ertoe geleid dat het Ministerie van Mensenrechten heeft verzocht om informatie over het rechtsproces.

De strenge straffen zijn één van de ernstigste aanvallen op arbeiders die voor hun rechten opkomen in Argentinie sinds 1983. Het is bedoeld om een voorbeeld te stellen voor werknemers opdat zij niet tegen oliebedrijven en werkgevers in opstand komen. Ernstig precedent is dat Justitie veroordeelt op basis van door foltering verkregen bewijsmateriaal.

De veroordeling leidt pas tot de onmiddellijke gevangenneming van de veroordeelden wanneer de uitspraak definitief is. Deze tijd gebruiken we om rechtvaardigheid te eisen, dus de vrijspraak van de kameraden.

Daarom eisen wij:

Onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijspraak van de olie-werknemers van Las Heras!

Bekijk hier de eerste handtekeningen

Om ook te ondertekenen stuur je je naam, organisatie, stad en land naar anna@tie-netherlands.nl o.v.v. Petitie Argentinië, of direct naar absoluciontrabajadoreslasheras@gmail.com in Argentinie.

 

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren