“Mijn hart bloedt als ik merk dat ze bang zijn”

Printervriendelijke versieSend by email

Interview met Hannie Postel over haar deelname aan de kadertraining in Rusland

Hannie Postel werkt al sinds 2002 bij Power-Packer in Oldenzaal. Ze is als productiemedewerkster niet bang om te zeggen waar ze het niet mee eens is. Vandaar ook dat ze in 2005 lid van FNV Bondgenoten werd, om enkele jaren later door te groeien tot kaderlid. Afgelopen januari rondde ze de kaderopleiding af. “Tijdens de kadercursus hoorde ik over de mogelijkheid om als kaderlid naar het buitenland te reizen. Maar ik dacht dat ik daar meer ervaring voor moest hebben. Tot mijn verbazing werd ik dit jaar via mijn bestuurder meegevraagd om naar Rusland te gaan.” In het afgelopen pinksterweekend reisde Hannie naar St. Petersburg, waar ze een door TIE georganiseerde kadertraining van de Russische automobielvakbond MPRA bijwoonde. Hannie leerde veel van de Russische vakbondsleden, en zij ook van haar.

“De MPRA is een hele andere bond dan FNV Bondgenoten. Ze hebben niet zo’n sterk centraal orgaan als wij. Ze werken vooral in de bedrijven. Ik heb een bestuurder die ik altijd kan bellen; zij stellen iemand van de werknemers aan om te onderhandelen binnen het bedrijf. Het is daarom van belang dat zij goed weten hoe ze moeten onderhandelen. Dat leerden ze in de kadercursus middels rollenspellen en onder  begeleiding van een trainster en een psychologe. Kaderlid Klaas Zwart van Tata Steel en ik brachten als Nederlandse kaderleden onze kennis en ervaring op dat gebied in. Je merkte meteen dat de Russische vakbondsleden het management heel anders benaderden dan wij. Veel nederiger, alsof ze bang waren. Ik heb juist in een cursus geleerd dat je in je houding moet uitstralen niet bang te zijn. Dit soort ervaringen kon ik met ze delen.”

“Soms sloten ze in een rollenspel een overeenkomst met de werkgever die nog slechter was dan de eisen die ze zich vooraf hadden gesteld. Ik zei dan tegen ze: ‘wie van jullie zou hier werknemer willen zijn?’ Dat wilde niemand dus dat zei genoeg. Je moet nooit afspraken met de werkgever maken zonder met je leden te overleggen! Het is tenslotte een bond. Ik vind dat basiskennis. Je moet goed op de hoogte zijn van de wetten, de bedrijfsregels en de CAO, zodat je beslagen ten ijs komt. En dat kwamen zij niet altijd.” Achteraf gaven de MPRA leden inderdaad aan veel van Hannie en Klaas te kunnen en willen leren.

Hannie was nog nooit eerder voor de bond in het buitenland geweest. Ze wist dat de situatie in Rusland moeilijk was, en dat zag ze nu ook terug. “Maar mijn hart bloed als ik merk hoe bang ze zijn. Alle deelnemers in het seminar kenden wel gevallen van arrestaties, ontslagen of straffen waar zijzelf of collega vakbondsleden slachtoffer van waren geweest. En dat maakt je angstig. Ik ben altijd de dissident op het werk, en laat mijn onvrede horen als dat nodig is. Maar ik weet dat me niet veel kan gebeuren. Want we hebben een goede wetgeving in Nederland en een sterke bond. Mijn bestuurder zal voor me in de bres springen. Dat is in Rusland wel anders.”

“Toch vind ik het knap dat ze doorgaan met vakbondswerk en naar zo’n seminar in het weekend komen. Juist omdat ze weten wat de consequenties kunnen zijn, voor jezelf en voor je gezin. Het zijn hele moedige mensen.”     

Hannie kwam erg enthousiast terug uit Rusland. “Ik heb een grote interesse in mensen en wilde graag hun manier van werken leren kennen. Deze ervaring was echt leerzaam voor mij en zou dat ook zijn voor elk zichzelf respecterend kaderlid. Je moet wel de juiste insteek hebben: Het is geen vakantiereisje, en je moet open staan voor andere gebruiken en culturen. De Rus lijkt eerst stug,  maar is na de eerste kennismaking ontzettend lief en openhartig. Je ziet ook wat de Russische collega’s al bereikt hebben. Fantastisch, dat laat hun veerkracht zien!”

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren