Mijnverleden Nederland herleeft in solidariteit met Turkse mijnwerkers in Soma

Printervriendelijke versieSend by email

Sinds geruime tijd zet Feride Kayikci, kaderlid bij de Turkije kadergroep van FNV Bondgenoten en communicatiemedewerker bij FNV vakcentrale, zich in voor het opzetten van een solidariteitsverband tussen de Nederlandse vakbeweging en de onafhankelijke Turkse mijnbouwbonden. In het kader van dit voornemen bezocht zij, samen met een medewerker van TIE-Nederland, op 17 maart de onafhankelijke Turkse mijnbouwbond Dev Maden Sen. Met Dev Maden Sen werden de behoeften en interessen voor een internationaal solidariteitsproject uitgewerkt (zie dit artikel).

 

Aandacht vanuit de Nederlandse vakbeweging voor solidariteit met de Turkse mijnwerkers en de Turkse mijnbouwbonden kwam in een stroomversnelling na de verschrikkelijke mijnramp in Soma op 14 mei 2014. Door een mijnexplosie vonden daar 302 mijnwerkers de dood en was deze ramp daarmee de ergste mijnramp in de geschiedenis van Turkije. FNV in Beweging publiceerde informatie over de achtergronden van de mijnramp. Ook stuurde FNV in Beweging op 15 mei een brief aan haar Turkse zusterorganisaties om haar afschuw over de catastrofale mijnramp te delen en om haar solidariteit te betuigen. Ook werd er een brief gestuurd aan de Turkse regering om deze op te roepen de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen. FNV eiste dat de Turkse regering onmiddellijk maatregelen neemt om ook in andere mijnen de veiligheid te verbeteren. Voorzitter van FNV in Beweging Ton Heerts betuigde solidariteit met de Turkse mijnwerkers. Feride zelf was hierbij ook veelvuldig in het nieuws met achtergrond informatie over de ramp (luister hier naar een radio interview).

                                                        Kortom, er is momenteel meer relevantie en aandacht voor het initiatief om een solidariteitsverband aan te gaan met de Tukrse mijnbouwbond Dev Maden Sen. Vanuit de Werkgroep Internationale Solidariteit (WIS) van de sector Industrie van FNV Bondgenoten sloten kaderleden Ton Kitzen en Wim Dekkers zich aan. Sinds 7 jaar werken zij met het thema veilgheid en gezondheid in de mijnbouwindustrie in Wit-Rusland; een internationaal uitwisselingsproject tussen FNV Bondgenoten en de onafhankelijke Witrussische confederatie BKDP, gefaciliteerd door Tie-Netherlands. In dit uitwisselingsproject ontwikkelde beiden een traingsmodule voor de Wit-Russische mijnbouwbond NPG en reisden meerdere malen naar Wit-Rusland om trainingen te verzorgen(lees hier, hier en hier).

                                 Met hun enthousiaste inbreng werd het plan voor een solidariteitsproject met het Turkse Dev Maden Sen weer een stap verder ontwikkeld. Het plan is onder andere om de Wit-Russische trainingsmodule aan te passen aan de Turkse context. Het hangt nog van de financiering af of de plannen daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden, maar motivatie en motivatie te over. De kaderleden ontwikkelde zelf een persbericht over de plannen (zie onder aan de pagina). Deze werd weer overgenomen door twee regionale kranten (zie ook onder aan de pagina). Wordt zeker vervolgd dus!

 

BijlageGrootte
Mijnverleden herleeft in solidariteit met Turkse mijnwerkers in Soma.pdf30.8 KB
artikel 23 juli.pdf1.18 MB
artikel 24 juli.pdf3.32 MB

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren