Nederlands kaderlid geeft training over onderhandelen in Minsk

Printervriendelijke versieSend by email

Op 27-28 september 2014 vond in Minsk, Belarus het jaarlijkse nationale trainingsseminar plaats voor vrouwelijke leiders en leden van de onafhankelijke vakbondsfederatie de BKDP. Dit keer ging het over CAO onderhandelingen.

Nederlands kaderlid faciliteert workshops over CAO onderhandelingen voor vrouwen in Belarus

Op 27-28 september 2014 vond in Minsk, Belarus het jaarlijkse nationale trainingsseminar plaats voor vrouwelijke leiders en leden van de onafhankelijke vakbondsfederatie de BKDP. Dit keer ging het over CAO onderhandelingen. Liza van Nuysenburg, kaderlid van FNV Bondgenoten en lid van de CAO commissie bij Gasunie heeft de training gegeven, samen met Franny Parren van TIE-Netherlands. Het was een bijzondere ervaring: “deze vrouwen zijn zo moedig en strijdbaar, daar kunnen we in Nederland nog veel van leren”, aldus Liza.

Hoe formuleer je duidelijke eisen? Hoe zorg je ervoor dat je weet wat er speelt onder je collega’s? Wat moet je wel en soms ook niet zeggen aan de onderhandelingstafel? Allemaal zaken waar de leden van het vrouwen netwerk van de BKDP in hun dagelijks werk te maken krijgen. Velen van hen participeren als vertegenwoordiger van hun netwerk in CAO commissies op hun bedrijf en formuleren voorstellen voor verbeteringen die door de leden van hun organisatie worden aangedragen.

De BKDP is de enige onafhankelijke vakbond in Belarus, een land waar een autoritair regime heerst en waar vrijheid van organisatie een recht is dat nog steeds niet gerespecteerd wordt. De 10.000 leden van de BKDP kiezen er ondanks de repressie voor zich aan te sluiten bij een vakbond die probeert voor de belangen van werknemers op te komen. De vrouwelijke leden van de BKDP hebben zich verenigd in een netwerk waarin zij ervaringen uitwisselen en gezamenlijk kennis en strategieën opbouwen. Ook zorgen zij ervoor dat issues die voor vrouwen specifiek van belang zijn (zoals veiligheid en gezondheid tijdens de zwangerschap, kinderopvang) op de agenda van de vakbond komen en blijven staan.

Tijdens het seminar heeft Liza een presentatie gehouden over hoe onderhandelingen bij Gasunie in Nederland door de vakbond worden voorbereid en gevoerd en welke uitdagingen zij daar als vakbondslid (en vrouw) ervaart. Vervolgens werd er flink gediscussieerd over “wanneer onderhandel je eigenlijk”? (overal en continu), “waarom onderhandelen we”? (om de positie van de vakbond te versterken, om betere arbeidsomstandigheden te krijgen) en “wat heb je nodig om te onderhandelen”? (informatie vanuit je achterban, zelfvertrouwen, diversiteit in je onderhandelingsteam). Daarna werd er ingegaan op de do’s en don’ts van het onderhandelingsproces en zijn de deelnemers in groepjes aan de slag gegaan met rollen spellen om hun vaardigheden te verbeteren. Het waren twee intensieve en leerzame dagen. Hier vind je een filmpje waarin Liza verteld over haar ervaringen: http://bit.ly/1vavjG7

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren