Internationaal Symposium: “Solidariteit vanaf de werkvloer”

Printervriendelijke versieSend by email

“Solidariteit vanaf de werkvloer”

Internationaal symposium over het bouwen aan vakbondsmacht van onderop.

Afsluitend symposium TIE-Netherlands

21 januari 2017

Hoe zijn activisten uit verschillende landen bezig met het bouwen aan internationale solidariteit vanaf de werkvloer? Hoe hebben ze dat georganiseerd en wat is er bereikt? Hoe kunnen we hierbij vanuit Nederland bijdragen aan de strijd voor arbeidsrechten in het buitenland, maar ook: wat kunnen wij in Nederland leren van vakbondsstrijd uit bijvoorbeeld Turkije, Belarus of Chili? En hoe kunnen we hierbij een brede vakbondssolidariteit vormgeven die ook samen gaat met de strijd tegen seksisme, racisme en homofobie?

Op 21 januari organiseert TIE-Netherlands het internationale symposium ‘Solidariteit vanaf de werkvloer’. Hierbij gaan we in gesprek met activisten uit Belarus, Turkije, Rusland, Marokko, Chili en Nederland over hun dagelijkse vakbondsstrijd en hoe ze daarin samenwerken. Aan de hand van concrete voorbeelden gaan we in op het belang, de successen en uitdagingen van het bouwen aan internationaal vakbondswerk van onderop.

Het internationale panel debatteert samen met het publiek over:

  1. Internationale netwerken: wat heb je eraan bij het bouwen aan vakbondsmacht in Nederland? (met sprekers van FNV en autonome bonden uit Chili)
  2. Internationale vakbondssolidariteit: hoe versterkt het de vakbondsstrijd in het buitenland? (met sprekers van BKDP uit Belarus en MPRA uit Rusland)
  1. Vakbondssolidariteit vanaf de basis in een context van repressie: ‘de case Turkije’ (met sprekers van Genel-İş, Eğitim-Sen, Dev Maden-Sen en Birleşik Metal-İş, allen uit Turkije)
  2. Vakbonden en ‘diverse solidariteit’: vrouwen, jongeren en LGBT’s (met sprekers van FNV, BKDP uit Belarus, Genel-İş en Eğitim-Sen uit Turkije)

Naast deze plenaire sessie van uitwisselen en debat, zullen er verschillende inspirerende  video’s en foto’s worden vertoond en is er de mogelijkheid om elkaar uitgebreid te spreken en beter te leren kennen tijdens de vele informele momenten, waarbij er ook voor  de nodige hapjes, drankjes en  live muziek gezorgd wordt. 

Het symposium is tevens de afsluiting van TIE-Netherlands. TIE heeft zich sinds 1978 ingezet voor het bouwen aan een sterke en democratische internationale vakbeweging vanaf de basis. We deden dit vooral door scholingsseminars en internationale uitwisselingen te organiseren tussen kaderleden uit binnen- en buitenland. TIE-Netherlands sluit per 1 januari 2017 haar kantoor en daarmee haar activiteiten en wil dit symposium dan ook graag gebruiken om contacten en kennis over te dragen.  

Tijdens het symposium delen we het werk dat TIE in de afgelopen jaren samen met vakbondsactivisten in binnen- en buitenland heeft verzet. Het is een mogelijkheid om te leren van ervaringen, te inspireren, te laten inspireren en contacten te leggen binnen de vakbeweging en met andere organisaties. Het symposium is bedoeld voor vakbondsleden en andere betrokkenen bij vakbonden, maar ook voor professionals en activisten actief binnen NGO’s, migrantenorganisaties, belangenverenigingen, actiegroepen en anderen zich bezig houden met arbeid, sociale bewegingen en internationale samenwerking.

We nodigen je van harte uit en hopen op je komst!

 

Datum: Zaterdag 21 januari van 9:30 – 17:00 uur

Plaats: Volkshotel (Houtenzaal), Wibautstraat 150, Amsterdam.

Entree: gratis (lunch en borrel inbegrepen).

Vertaling aanwezig van en naar Arabisch, Russisch, Turks en Spaans.

Graag aanmelden voor 16 januari 2017 via anna@tie-netherlands.nl

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren